Waar blijft de winter?

De maand november is de boeken ingegaan als de warmste maand sinds jaren. Ik moet zeggen dat het gevoelsmatig ook niet bepaald een koude maand was. Het blad bleef hierdoor lang aan de bomen hangen en verkleurde mooi naar geel, oranje en rood, vooral na die drie nachten met wat vorst in de ochtend.
In december denken we al weer vooruit na de Sinterklaas aan de Kerstdagen. Zou het een witte kerst worden of zet de trend zich voort van de regen van de afgelopen dagen?
Van mij mag er best wel wat sneeuw gaan vallen, alles bedekkend met een maagdelijk wit laagje. Ik hou van die prachtige heldere witte kleur en dan het liefst met een mooie blauwe lucht er boven.

Hoogstam 7841

Landschappen die er anders niet aantrekkelijk uitzien, veranderen in een oase van rust en stralen magie uit. Tijdens een wandeling ver van de bewoonde wereld in het bos hoor je het zachte geknisper van samendrukkende sneeuw onder je schoenen. Je hoopt dat het dan een tijdje blijft liggen maar in ons land is het meestal van korte duur. Na een dag of wat gaat het vaak dooien en ontstaat er een pak met natte, vaak grijze smurrie en is het buiten wandelen geen pretje meer.
Voor de dieren zijn deze omstandigheden vaak veel minder leuk en vooral als de winterse omstandigheden langer aanhouden met de nodige vorst erbij, krijgen ze problemen met voedsel zoeken. Op de wintervoederplaatsen is het dan een komen en gaan van vooral kleine vogeltjes, zoals mezen, lijsterachtigen en vinkachtigen.

Staartmezen 3602 2


Ook in de bossen zoals op de Veluwe wordt het grote wild dan vaak bijgevoerd om ze de winter te laten doorkomen. Zoogdieren hebben vaak wel wat wintervet opgeslagen om zo de ergste koude periode te kunnen overbruggen. Heb je echter nog een late periode van vorst zoals in maart, dan zijn ze door de speklaag heen en krijgen ze het moeilijk. Vooral de mannelijke Edelherten dragen de hele winter hun zware gewei en werpen dat pas eind februari af. Het kost natuurlijk heel veel energie omdat gewei de hele winter met je mee te dragen.

Edelherten hagel 4441


Kleine vogeltjes zoals de Goudvink, IJsvogel, Pestvogel en Kerkuil kunnen geen speklaag aanleggen. Zij hebben bijna elke dag voedsel nodig om in hun dagelijkse energie te voorzien. Kerkuilen jagen al wiekelend boven het veld. Zij moeten door de sneeuw heen zakken om hun prooi, meestal muizen, te kunnen bemachtigen. De laag sneeuw moet dus niet te dik zijn en als ze te licht zijn van gewicht lukt dat ook niet. Vroeger joegen ze dan in open schuren maar in de moderne tijd zijn de meeste schuren afgesloten en niet meer toegankelijk.

Kerkuil sneeuw 4857


IJsvogeltjes hebben eigenlijk een verkeerde naam gekregen want als ze ergens een hekel aan hebben dan is het wel ijs. De engelsen noemen hem niet voor niets Kingfischer (Koningsvisser) en die naam doet hij eer aan, want vissen kunnen ze als de beste. Maar als alles dicht vriest krijgt de IJsvogel het moeilijk en sneuvelt soms bijna de gehele populatie. Veerkrachtig zijn ze wel want met vaak drie broedsels per jaar en gemiddeld 6 jongen per nest, zijn ze in staat om de stand weer snel op te krikken naar een normaal niveau.

IJsvogel 2005


Wie wel eens Pestvogels heeft bekeken, snoepend van de rijpe bessen, zal het niet ontgaan zijn dat ze de hele dag door van de bessen snoepen. Wat er van boven met veel gemak in gaat komt er ook van onderen weer verwerkt tot mest uit. Ze verteren hun voedsel dus erg snel waardoor ze niet in staat zijn een vetlaag aan te leggen. Zodra de bessenvoorraad bijna op is, gaan ze een andere locatie opzoeken om aan het einde van de winter weer terug te keren naar Noordelijk europa waar ze broeden in de taiga (naaldbossen).

Pestvogel man 0417a


In Engeland hebben ze proeven gedaan met Goudvinken in een strenge winter met temperaturen onder de min 10 C. Hierbij bleek dat ze de energie van de voedselopname van die dag nodig hadden om zichzelf warm te houden tijdens de nacht. Voor de meeste dieren is een strenge winter dus geen pretje en is de noodzaak tot overleven regel nummer een.
Goudvink winter.
Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen en een goede wisseling van het jaar toe.!!!

Pimpelmees Tekst 0304

Wie weet wat 2016 ons allemaal gaat brengen.!!!!