Oktober is Kraanvogelmaand !!!

Na de hertenbronst van september vind er nog een najaarsfenomeen plaats waarvan we in Nederland maar een klein staartje meekrijgen. Voor het echte Kraanvogelspectakel moet je dan een dagje of weekeinde afreizen naar Diepholz bij onze oosterburen in Duitsland.

HOE ZIEN ZE ERUIT:
Kraanvogels zijn hoofdzakelijk grijs-zwart gekleurde vogels met wat bruine tekening op de rug en vleugels. Ze zijn groter dan de Ooievaar (107 cm) en meten rechtopstaand ongeveer 120 cm. Het mannetje van de Kraanvogel is wat groter dan het vrouwtje en hij bezit een mooie iets opstaande grijs-zwarte staart. Het vrouwtje is gelijk getekend maar wat kleiner. Op hun zwarte kruin zit een mooie rode vlek die bij de man weer wat groter is dan bij de vrouw. Kraanvogel vrouwtjes leggen hooguit twee eieren in een nagenoeg ontoegankelijk moeras. De jongen verlaten direct het nest en worden door de beide ouders verzorgd. In het volwassen stadium zijn ze herkenbaar aan de wat rossige kop en hun opvallende hoge piepje. Kraanvogel jongen van het eerste jaar trekken samen met hun ouders mee naar Spanje en leren zo de belangrijke trekroute kennen. Sinds een aantal jaren broeden Kraanvogels ook weer in Nederland en wel in het Fochteloerveen. Kraanvogels blijven elkaar eeuwig trouw en staan daar in China dan ook symbool voor.

TREKROUTE:
Kraanvogels overwinteren in grote aantallen in het Extremadura gebied van Spanje. De vogels eten daar gedurende de winterperiode hun buik vol aan de gevallen eikels van de kurk en steeneik.
Voor het echter zover is, hebben ze nog een hele weg te gaan. Vanuit de broedgebieden in Scandinavie trekken de vogels eerst zuidelijk naar het Hornborgasjon in Zuid-Zweden. Daar worden ze bijgevoerd en blijven ze een tijdje hangen. Ze doen zich te goed aan de oogstresten van verbouwde mais en granen op de omliggende velden. Zodra het voedsel minder wordt trekken de vogels over de Baltische Zee naar Noord-Duitsland. In het waddengebied vinden ze slaappplaatsen in het ondiepe water rondom Rugen en het eiland Zingst. Overdag zoeken ze ook hier weer naar voedsel op de omliggende velden en akkers.
Een deel van de Kraanvogels trekt door naar West-Duitsland, globaal rondom de dorpen Diepholz-Vechta. Van oorsprong liggen hier nog uitgestrekte hoogveengebieden met grote plassen laagwater waar de Kraanvogels uit veiligheid graag in overnachten. Rondom deze veengebieden zijn uiteraard ook weer grote landbouwgebieden aanwezig met heel veel maisteelt. Deze maisteelt trekt de vogels enorm aan omdat ze zich voeden met de achtergebleven resten van de oogst. Overal op de akkers zie je familiegroepen bestaande uit 3 tot wel 100 stuks druk fouragerend rondlopen. Overal vliegen kleine groepjes rond op zoek naar nieuwe akkers. Ook bezoeken ze net ingezaaide akkers met wintergraan en dat vinden de boeren minder fijn. Dat is dan ook de reden dat ze op een aantal plaatsen worden bijgevoerd.

WAAR ZIJN ZE GOED TE ZIEN:
Tussen de dorpen Rehden en Wagensveld ligt het Rehdener Geestmoor, een prachtig beschermd hoogveengebied waar op de Moordam een heuse uitkijktoren is gebouwd vanwaar je het gehele gebied kunt overzien. In de vroege morgen of late avond trekken dan vele tienduizenden Kraanvogels luid trompetterend in familiegroepjes aan je voorbij, op weg naar hun slaapplaatsen. Met wat geluk heb je een mooie zonsop of ondergang waarbij de lucht oranje kleurt achter de voorbij trekkende slierten “Kranige” zoals de duitsers ze noemen. Hun zwarte silhouetten steken dan mooi af tegen de gekleurde lucht.

De Kraanvogels blijven de velden sieren tot eind oktober/begin november en als het dan kouder wordt trekken ze verder zuidwaarts. In Frankrijk maken ze dan nog vaak een tussenstop bij het Lac du Der de Chanteqock en van daaruit gaan ze naar Noord-Spanje waar ze net over de Pyreneeen nog even opvetten om vervolgens door te vliegen naar de eindbestemming: de Extremadura in Spanje.In het vroege voorjaar volgen ze de route globaal weer in omgekeerde volgorde, terug naar de broedgebieden.!!!

AFREIZEN:
Eind september en begin oktober is een goede tijd om in het gebied een kijkje te gaan nemen en wie heel vroeg vertrekt maakt de ochtendtrek nog mee.
Wie er is geweest vergeet het nooit meer: De oorverdovende stilte en het geroep van tienduizenden Kraanvogels om je heen maken een verpletterende indruk op je die je nooit meer vergeet.
Elk jaar MOET ik dan ook even terug om een vleugje van die herfstsfeer te proeven.!!!